Plantera

Av155cm.se

Plantera

Något som också har med ordning i trädgården att göra är plantering och odling. Ingen trädgård är komplett utan åtminstone någon växt.

Skapa nya planteringar

Det går utmärkt att skapa nya planteringar i trädgården. Man kan antingen göra sådana som går att flytta, eller planteringar som är platsbundna. Att anlägga en plantering tar sällan speciellt lång tid, men självklart kan man också göra mer avancerade lösningar. Har man dålig jord kanske det inte är ett alternativ att gräva upp gräsmattan för att skapa trädgårdsland. Vill man trots allt göra det kan man behöva blanda ut jorden med torv, sand eller mer näringsrik jord för att saker och ting ska vilja växa där.

Välja rätt växter

Det är klokt att fundera lite kring vad man vill odla i sin trädgård. I klimatsmarta planteringar väljer man växter som är hållbart odlade och som också växer under flera år. Om du ska göra en samplantering bör du också fundera över vilka växter som kan planteras tillsammans. Vissa växter vill ha en viss typ av jord som andra växter inte alls trivs med. Några vill ha mycket sol, andra vill stå i skuggan. Även när det gäller vatten kan vissa växter kräva stora mängder medan andra knappt vill vattnas alls.

När du ska plantera kan det också vara smart att fundera över om man vill ha ätbara växter eller ej. Att blanda ätbara växter med icke ätliga eller rent av giftiga kan vara farligt, särskilt om man har barn som inte kan se skillnad på växterna. Det är också smart att titta på om man vill plantera häck eller träd. De behöver givetvis mer utrymme att växa på men å andra sidan har såväl träd som häckar bra funktioner. Häcken minskar insyn i trädgården och träd skuggar. Det finns också en hel del fruktträd som ger god frukt efter ett tag.

Olika planteringsalternativ

När man ska skapa planteringar finns det många alternativ att välja mellan. Vill man kunna flytta planteringarna kan det vara klokt att välja krukor eller balkonglådor, alternativt hinkar att plantera i. Det går till och med att plantera potatis i hinkar! Man kan också plantera i pallkragar som staplas på varandra. Då kan man själv välja hur hög planteringshöjden ska vara. Vill man däremot odla en större mängd grönsaker kan friland direkt på marken vara ett bättre val.

Om författaren

155cm.se