Närproducerade varor från trädgården

Av155cm.se

Närproducerade varor från trädgården

Har man en öppen trädgård kan det vara roligt att också erbjuda närproducerade varor. Kanske kan man rent av ha en liten gårdsbutik eller ett café där man bjuder på kakor och annat gjort på trädgårdens varor.

Sälja egenproducerat vin

I Sverige är det faktiskt möjligt att odla vindruvor och att framställa vin. För att få sälja vinet krävs tillstånd från Skatteverket och dessutom kan det krävas serveringstillstånd om man vill bjuda på dryckerna i trädgården till betalning.

Odlade grönsaker

Att sälja odlade grönsaker kan vara roligt, och dessutom behöver man inga tillstånd för det. Många gillar att köpa lokalodlat och ekologiskt. Varför inte laga till något gott av råvarorna så att gästerna kan smaka allt gott? Kanske går det också att ordna självplock i mindre skala?

Frukt

Finns det många fruktträd är en öppen trädgård ett toppenalternativ om man har mycket frukt man behöver bli av med. När det är bra fruktår kan det bli flera hundra äpplen på ett träd och tusentals körsbär. Gör man inte själv saft, sylt, äpplemos och annat blir det omöjligt att hinna ta till vara allt, och det är synd att kasta.

Om författaren

155cm.se