Magiska pelargoner

Avhannah

Magiska pelargoner

Tycker du att pelargoner är en gammaldags mormorsblomma? Då behöver du tänka om. Numera har marknaden öppnat upp för massor av olika varianter av pelargoner i vackra färger, färgkombinationer och former. Det som gör dem så magiska är att denna enkla och lättskötta blomma kan lyfta en trädgård, balkong eller en terrass till nya höjder. Det är nära på omöjligt att inte lyckas med denna fina blomma, vilket gör den så älskad.

Pelargonens historia

De första pelargonerna (kanelpelargon) kom till Europa under 1600-talet av Ostindiefarare som rundade Godahoppsudden. Det var dock inte denna växt som lade grunden till dagens vackra blommor. De kom istället från arter som fördes till Europa under 1700-talet. Man tog tillvara på genetiska förändringar som uppstod spontant samt korsade olika varianter med varandra. Genom detta arbete finns idag en enorm mångfald av olika sorters pelargoner inte bara i Sverige utan i hela Europa. De flesta vilda arter växer på ett ganska begränsat område i Sydafrika. Några vilda arter av pelargoner växer på lite oväntade ställen i världen, bland annat Turkiet, Australien och ön Sankt Helena. Detta indikerar att pelargoner långt tillbaka i tiden hade en större utbredning som numera försvunnit.

Så dina egna pelargoner

Pelargoner passar lika bra inomhus som utomhus eftersom de blommar ofta och vackert. Även om denna blomma inte klarar den svenska vintern utomhus blir den en dekorativ blomma inomhus under den kalla årstiden. För trädgårds- och växtentusiaster kan det vara spännande att odla pelargoner från frön. Hos Wexthuset online kan du köpa bra frön för att odla pelargoner själv. Du kan välja mellan frön till zonalpelargoner eller hängpelargoner för kruka, balkonglåda samt ampel. För dig som älskar pelargoner finns fröer till både ovanliga samt vanliga vilda pelargonarter. Om du vill prova på att så frön till vilda arter behöver du vara uppmärksam på att de är något annorlunda att så jämfört med vanliga zonalpelargoner. Kika in på Wexthusets sidor med ”Fakta & Råd” som ger massor av tips och råd om hur du sår frön, hur du tar sticklingar samt hur du övervintrar pelargoner på bästa sätt. Passa på att bli medlem i Wexthusets kundklubb ”Wexthuset Garden Club” och få bland annat poäng på allt du handlar samt 10 procent välkomstrabatt.

Sköt om dina pelargoner

Pelargoner älskar värme och ljus, vilket innebär att de trivs i soliga, varma och gärna vindskyddade lägen. Inomhus bör blomman placeras i ett fönster med mycket ljus. Många sorter fungerar fint i halvskugga men får inte samma rika blomning. Om du övervintrar pelargoner bör du väcka dem vid månadsskiftet februari/mars. Det går även bra att passa på att beskära grenarna så att det blir ungefär en decimeter kvar. Städa bort skräp och blad på jorden eftersom de kan orsaka svampsjukdomar. Kasta inte bort de avklippta grenarna eftersom de kan bli fina nya pelargoner. Det här är en blomma som tycker om näring och utvecklas fint när du exempelvis vattnar regelbundet med näringslösning. Även om pelargonen trivs bäst när det är riktigt varmt och soligt vill den har gott om vatten. Du kan gärna vattna på morgonen så att de får torka upp under dagen. Det går dock bra att vattna framåt kvällen men se till att jorden torkat ut innan du vattnar.

Om författaren

hannah administrator